A halál asztrológiai szemlélete

asztrológia-halál
Rögtön a legfontosabb kijelentéssel kezdeném: Asztrológus nem tehet olyan kijelentést, hogy egy horoszkóp tulajdonosa ekkor és meg fog halni! Nincs olyan asztrológiai jelzés – planéta, csillagjegy vagy speciális állás a képletben, – mely egyértelműen és kétséget kizáróan halált jelezne.
 
Gondoljunk csak bele, mit jelentene ha lenne ilyen jelzés? Milyen lenne azzal a tudattal élni, hogy tudjuk, mennyi időnk van még hátra? Véleményem szerint ez annyira szembemenne az emberi létezés „értelmével”, törekvésével, hogy már csak ezen okból is lehetetlenség előre tudni a halál biztos időpontját.
 
Előállhatnak azonban olyan konstellációk, a horoszkópnak idővel kialakuló állapotai, amelyek krízist, alapvető változást mutatnak a személy életében – és lehetséges, hogy ez a változás éppenséggel az illető halálában fejeződik ki.
 
Ahhoz, hogy a halált mint változást, egy krízis meghaladásának lépéseként tekintsük, el kell fogadnunk, hogy az emberi élet egy nagyobb távlatban való létezés egy fázisa. E szerint a „létező”, aki vagyunk, több emberi életet él meg. A születési horoszkóp, a radix, egy adott életet mutat meg, a születés pillanatában kirajzolódott égi rajz szerint. A teljes életről szól, aminek része a halál is, az életet lezáró cselekedetünk, melynek révén létezésünkben egy másik síkra kerülünk, ahol aztán idővel rendszerint úgy döntünk, hogy egy másik emberi testben új életet kezdünk.
 

Ajtók az élet folyosóján

Azt a hasonlatot szoktam mondani, hogy az élet olyan, mintha egy épület folyosóján haladnánk előre, és időről-időre ajtó tűnik fel, amelyen, ha lenyomjuk a kilincset, kiléphetünk a folyosóról és elhagyhatjuk az életet. Hogy egy ember „folyosóján” hány ajtó van és időben hol – ezeket talán meg lehet nézni a horoszkópban… Azt viszont, hogy az illető melyik ajtón lép ki az életből, az előre nem tudható… Ez már a személy megélt életétől, az életben végig vitt szabad döntések és egyéni fejlődés függvénye.
 
Miként láthatók a horoszkópban a „folyosón lévő ajtók”? Legfontosabb azt látni, hogy egy ilyen, egy adott időpontban meglévő „ajtót” több asztrológiai állásnak kell egyszerre, együttesen jeleznie. Az, hogy éppen milyen a csillagállás az égen, és ez miképp viszonyul a képletünkhöz – ezt hívja az asztrológia tranzitnak – önmagában semmiképp nem jelezhet ilyen „halál-ajtót”. Az „ajtók” elsődlegesen magában a születési horoszkópban vannak kódolva és az úgynevezett progressziókban – a születési képlet idővel való módosulásában – lehetséges meglátnunk ezek esélyét.
 

A halál a születési képlet része

Ha magában a születési képletben látszik progressziós jelzés, ezt kapcsolhatja be, aktiválhatja egy esetleges tranzit, az általános égi csillagállás – és így feltételezhetővé válik, hogy az adott időpont jelzése szerint a horoszkóp tulajdonosa jelentős változást fog megélni: meg kell újulnia, új lapot kell nyitnia… vagy, ha éppen olyan pontra ér életében, elhagyja földi létét…
 
A horoszkóp, az asztrológiai gondolkodás felől tekintve a halál, az emberi élet lezárása mindenképpen szerves és természetes része annak, ahogy a horoszkóp tulajdonosa az életét élte. Bármelyik és bármilyen ajtón is lép ki életéből, az a halál az ő halála lesz, amely akkor és ott számára a létezésében a legmegfelelőbbnek adódott.

 

Érdekel a Te saját horoszkópod?
Jelentkezz be személyes elemzésre!

 


 

Hozzászólások

hozzászólások

Posted in Asztrológus, Horoszkóp and tagged , , , , , , .