Bob Dylan horoszkópja

Előadó, énekes, kezében egyetlen gitár, nyakában szájharmonika. Ha a világon ma bármely kontinensen egy előadó ezzel a két hangszerrel lép közönsége elé, és rákezd egy dalra, tudni lehet, hogy kinek a nyomdokain halad. A példakép, Bob Dylan, egész sor nagyhatású dal ma már irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett szerzője, aki a kezdeti “egyszálgitáros”, a Blowin’ in the wind című dallal fémjelzett folk-protest korszakát követően a 60-as évek közepére a rock akkori úttörő fenegyereke lett, megírja, többek között, a Like a Rolling Stone című számát is, melyet a Rolling Stone magazin 2004-ben “minden idők legjobb dalának” választott.
 
Dylan azóta is alkot, élő klasszikusa a rockzenének. Egy öregember, aki évente több mint száz koncerten lép fel zenekarával, és fáradhatatlanul énekli, kántálja, dörmögi költői erővel, utolérhetetlen ritmikai érzékkel a mikrofonba a dalait. Vénember? Nem. Forever Young.
 
Első pillanattól kezdve körüllengte őt valamiféle titokzatosság. A közönséget lenyűgözte előadói személyiségének varázsa, az emberek izgatottan tűnődtek szöveg-versein, mindenki mást és mást hallott, olvasott ki belőle – ám a kép valahogy mégis egységes és nagy erejű volt, és abban senki sem kételkedett: ezek a dalok fontosak. Bob Dylan (anyakönyvezett nevén: Robert Allen Zimmerman) 1961-ben még csak New York-i kocsmák cigarettafüstjében tűnik ki kortársai közül, ám öt évvel később már világkörüli turnén jár, és vezető magazinok riporterei lesik, hogy vajon mi lesz a következő mondat, ami elhagyja a próféta száját; mit mond majd Bob Dylan, az ember-aki-valami-fontosat-mond-nekünk, a dalaival? Kell lennie itt valami üzenetnek! Alakja körül mítosz alakul ki.
 
ikrek-DylanAz elmúlt évtizedekben több tucatnyi könyvet írtak Dylanről, életéről, művészetéről is. Keresték-kutatták: ki is ez az ember? Ki lakik a művész-én mögött, aki magát tréfásan csak énekes-táncosnak mondja? Sok énje közül melyik az igazi, vajon melyik az, amelyik esetleg csak a közönségnek szóló “maszk”, ha van ilyen? Mostani írásomban éppen e sokféle “én” nyomába kívánok eredni. Sorra veszem a Dylan születési horoszkópjában fellelhető énjelölőket, abban a reményben, hogy valamit mégis megvilágíthatok a humanisztikus asztrológia lámpásával, még ha Dylan rendkívüli személyiségét nem is fogjuk itt e pár sorban megfejteni (ahogy senki másét sem lehet).
 
Dylan-horoszkopAmint magunk elé vesszük Dylan születési képletét, még mielőtt végigvennénk az énjelölők sorát, azonnal egy érdekes jelenségre figyelhetünk fel: a képletben a planéták többsége egy helyre van összezsúfolva. Már három planéta együttese, azaz stelliuma is figyelemre méltó jelenség, itt azonban nem kevesebb mint hét (!) energiapont áll egymást kölcsönösen befolyásoló együttállásban. És mivel ezek között ott van a Nap és a Hold is – hogy csak két énjelölőt említsünk -, természetesen ennek a hetes csoportnak a tagjai mind-mind az én részeivé válnak – egyenként is és kombinációikban is. Zavarba ejtően összetett személyiséget láthatunk magunk előtt. Igaza volt annak, aki úgy jellemezte, hogy “Bob Dylannek olyan sok oldala van, hogy már-már kerek!”
 

Énállapotok

Nézzük az én személyiségdrámájának szereplőit, azt a “sok oldalt”. Haladjunk jegyek szerint:
Együtt, a nagy stelliumban:

  • Szaturnusz a Bikában (5-ös házban, 2-es házúr)
  • Hold a Bikában (5-ös házban, 8-as házúr)
  • Uránusz a Bikában (5-ös házban, bezárt 2-es házúr)
  • Jupiter a Bikában (5-ös házban, 1-es házúr)
  • Nap az Ikrekben (6. házban, bezárt 8-as házúr)
  • Vénusz az Ikrekben (6. házban, 5-ös és 10-es házúr)
  • Merkúr az Ikrekben (7-es házban, 7-es és 9-es házúr), és külön, magában:
  • Nyilas Ascendens

A Bika jegyben lévő planéták egyesítik a nagyságra (Jupiter) törekvő kreatív (5. házban) egót (1. házúr) a drámai (8-as házúr) művészi (5-ös házban) érzékenységgel (Hold), melyhez a szokatlan, eredeti (Uránusz) alkotó (5-ös házban) képesség (2-es házúr) társul. A Bika jegyhez társítjuk a torkot, következésképpen az énekléshez való vonzalmat is.
 
Ami egyik oldalon a Bika révén az ének, az a másik oldalon – a stellium alkotta puzzle másik felén – az Ikrek, azaz a szavak, az írás és a közlés területe: itt láthatjuk a szellemiséget, a gondolatvilágot (Nap), mely mindennapi aktivitásban (6-os házban), a dolgok átváltoztatására, megemésztésére (8-as házúr, bezárva) törekszik, és formát keresve (Vénusz) megszólalni igyekszik (Ikrek), ismételten csak alkotási szándékkal (5-ös házúr), és a nagyvilág elé kilépve (10-es házúr), segítségül híva a szavakat, a nyelvi leleményt (Merkúr), mellyel a személyes kapcsolatot (7-es házban) is szeretné elérni, miközben valami fontosat, sokaknak szólót (9-es házúr) fogalmaz meg.
 
nyilas-DylanÍme, a stellium szinte ellenállhatatlan erővel rajzolja ki elénk a dalszerző-énekes művész alakját, aki ráadásul képviselni is szándékozik valamit, valami igazán fontosat (Nyilas Ascendens). Láthatjuk azt a Bob Dylant, aki este 8-kor fellép egy koncerten a színpadra, és lelép onnan két órával később. De ez egyben Dylan, az ember is, hiszen a fenti figura megrajzolásához az “én” elemeit vettük alapul. Művész és magánember itt egy és ugyanaz, szőröstül-bőröstül együvé tartoznak… Egy tíz évvel ezelőtti interjúban egyszerűen csak így fogalmaz: “én a dalaim vagyok”. Talán nem véletlen, hogy Dylan életének immár utóbbi közel harminc évét szinte kizárólag úton tölti, hivatásának élve, és évente több mint száz koncertet adva folytatja a Never Ending Tourt, a Véget Nem Érő Turnét.
 

Egy árulkodó lemezcím

Dylan művészetfelfogásában következetesen kimutathatók az Ikrek és a Bika jegykarakterei. Jelen írásban nem mutathatjuk meg valamennyi Dylan-alkotást, de vegyük például egyik legjobb, 2001-es lemezének címét: Love and Theft (Szerelem és lopás).
 
Az első szó, a “szerelem”, a romantikus Bikáé. Itt – különösen a lemez ismeretében – a zene, a régi dalok szeretetéről van szó. Dylan hagyománytisztelő Bika-énje a “régi” zenét kedveli, az 1960 előtti amerikai zenét (blues, country, folk), azt megőrizve, saját zenéjébe beépítve írta a lemez számait. Dylan tiszteli az őt megelőző világot, és saját alakját is a történelmi sorba beilleszkedő figurának látja. (Ebbe azért belefér a Bika Uránusz különcsége – 2006-os lemezének például a Modern Times (Modern idők) címet adta, miközben a dallamok jó ötven évvel viszik vissza a hallgatót.)
 
A 2001-es lemez címének második szava a „lopás”. Íme: az Ikrek egyik hívószava. Dylan követi azt a folkhagyományt, hogy a “zene mindenkié”. A lemezen sorra kimutatható, mely sorokat, zenei elemeket emelte át Dylan más dalokból, versekből, sőt akár egy könyv párbeszédeiből. Az Ikrek-jegy logikája szerint az információ az, ami elsődlegesen fontos, és nem az, hogy kitől származik. Szabadon felhasználható egy másik szerző dalának, esetleg egy népdalnak zenei motívuma, szövegének sora. (Dylan egyszer odáig elment, hogy ellopott vagy tucatnyi lemezt egy ismerősétől, mondván, hogy hallgatni akarja őket. Az információ közös kincs, nem igaz?)
 

Az Ikrek-Nyilas tengely üzenete

Dylan elismerten a ma élő legnagyobb dalszövegíró. Mestere a szavaknak, ebben segíti őt az Ikrek jegyében álló Merkúr, mely 9-es házúr, így nem véletlen, hogy a dalok szövegei gondolatiságot, filozófiát tartalmaznak. A 9-es ház Nyilas analóg; és Dylan Ascendense is ebben a társadalmi, magasabb rendű témák iránt fogékony jegyben van. Dylan széles körű hatásának titka talán valahol itt, ebben az Ikrek-Nyilas kettősségben (is) rejlik. Az Ikrek és a Nyilas ugyanis egy olyan tengelyen szembenálló két jegy, melynek témája az információ. Míg a Merkúr az információt a vízszintes irány mentén képviseli, és célja, hogy az válogatás nélkül eljusson mindenkihez, addig a Nyilas függőleges irányban, felfelé tekint, és azt tartja lényegesnek, hogy minél magasabb rendű legyen, amit képvisel és közöl.
 
Befejezésül, idézzük fel legismertebb dalának első sorait (Barna Imre fordításában):
 
How many roads must a man walk down
Before you call him a man?

 
Hány utat járjon végig valaki,
Hogy a neve ember legyen?

 
Itt is: az egyik sor tartalma az Ikrek, másik a Nyilas jegyre utal. De hogy melyik melyikre, azt nem árulom el – talán megfejti az asztrológia iránt érdeklődő kedves Olvasó.
 

Várady Soma
 
(a cikk megjelent az Elixír Magazinban)

 
 

Érdekel a Te saját horoszkópod?
Jelentkezz be személyes elemzésre!

 


 

Hozzászólások

hozzászólások

Posted in Horoszkóp and tagged , , , , , .