John Travolta horoszkópja

Gondolt-e rá a kedves – esetleg mozirajongó – olvasó, hogy John Travolta voltaképp teljesen olyan, mint Arnold Schwarzenegger, csak épp homlokegyenest más?
 
A két színész filmjeikben gyakorta lőfegyverrel kezükben látható. Ha a kamera behozza közelképben az arcukat, meglepő módon hasonlítanak egymásra: a vonások, a kicsit puha bőr, és a mosoly, amely olyan sármosan kisfiús tud lenni.
 

 
Talán nem véletlen: mindkettejük horoszkópjában Rák-jegyben van a horizont felkelő pontja, az Ascendens. A fegyvert mindazonáltal ellentétes szerepkörben használják: a Travolta által játszott karakter általában valami törvényen kívüli bűnöző, aki szellemeset mond, mielőtt tüzet nyit (lásd pl.: Ponyvaregény); Schwarzenegger pedig ellenkezőleg, mint a törvény keze, rendet teremtve számol le a gonosszal (lásd pl.: Az igazság nevében). Talán nem véletlen: születésnapjaik révén az asztrológiai zodiákus két ellentétes jegyét képviselik: Travolta Vízöntő Napja a Bohóc, a Lázadó (a színész tagja a scientológiai egyháznak, egy radikális vallást képvisel), Schwarzenegger Oroszlán Napja a Rendet fenntartó Uralkodó archetípusait jeleníti meg (A “terminátor” jelenleg ténylegesen is kormányzója Kaliforniának).
 
John Travolta születési horoszkópjában, a radixban három olyan pontot, illetve planétát találunk, amely a humanisztikus asztrológia felfogásában külön-külön karakterként működve az Én, a személyiség lehetséges megnyilvánulási módját jelentik. Ezek a már említett Vízöntő Nap és a Rák Ascendens, melyekhez társul még a Szűz jegyében lévő Hold. Az asztrológiai személyiségképek – a humanisztikus asztrológia szóhasználatával élve: énjelölők (vagyis azok a jól elkülöníthető karakterek, melyek az adott személy sajátjai, és amelyeket egyik vagy másik élethelyzetben mozgósíthat) – természetesen a színész életében is megmutatkoznak.
 
A fiatal John számára színésznő és előadóművész anyja jelentette a biztonságot, mégpedig vélhetően nagyobb mértékben, mint általában. Erre enged utalni az az életrajzi esemény, hogy John első felesége, akivel nagy szerelmet és lélektársi viszonyt élt meg, egy nála 18 évvel idősebb nő, Diana Hyland színésznő volt. A Rák jegyében lévő Ascendens férfiaknál nem ritkán olyan kisfiút jelez, aki “folyton anyja szoknyáján ül”. A színész képletében ezt tovább erősíti, hogy a Hold, az anya jelölője a 2. házban van, mely azon dolgokra utal, melyekre a képlet tulajdonosa mintegy támaszkodhat, melyek alapot, segítő eszközt nyújtanak az élethez. Travolta tehetségében, választott hivatásában is anyját követte, az ő útját folytatta.
 
Mindazonáltal anyja mellett apja is segítette őt (A Napnak is van 2. házas vonatkozása: ennek a háznak ura), és talán nem lehetetlen, hogy a Vízöntő-energiaként érzékelt apa támogatása jelentkezett akkor, amikor a 16 éves kamasz John családi beleegyezés mellett otthagyta a középiskolát, és elment New Yorkba szerencsét próbálni a színház világában.
 
Itt aztán a Rák és a Vízöntő, a bájos, jaj-de-aranyos-a-lányok-kedvence, és a vagány, maga útját járó személyiségek keverékéből összeálló karakterével Travolta az 1970-es évekbeli kamaszok eszményképévé vált. A Szombat esti láz és a Grease sikerei után azonban drámai visszaesés következett. Travolta gyakorlatilag eltűnt a világ, a közönség elől. Hollywood “nagy visszatérője” számára azonban fény és árnyék után hirtelen újabb ragyogó korszak jött el az 1994-es Ponyvaregényben nyújtott alakítással.
 
A fent és lent megélése, a visszatérés, az újjászületés összhangban van Travolta Vízöntő Napja által adódó személyiségével, ugyanis ez a planéta a képlet 8. házában helyezkedik el, mely terület a krízisek, az éles váltások, a megsemmisülés és újjászületés életben való megéléseit jelöli. Az a tény, hogy ez a 8. házban tanyázó Nap a 2. ház ura is egyben, arra a némiképp paradox lehetőségre utal, hogy az ábra tulajdonosa – túl azon, hogy nem rémül meg vészhelyzetekben – valamiképp még élete alapvető, természetes velejárójának is tartja, hogy válságokat, vészes helyzeteket él meg.
 
Anélkül, hogy mélyebben bele kívánnánk menni Travolta születési képleteinek egyéb rejtelmeibe, ezen a ponton fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy Travolta úgynevezett életstratégiája (melyet a humanisztikus asztrológia a planéták és az Ascendens jegy- és házpozíciónak együttes vizsgálatával határoz meg) ugyancsak a 8-as ház témáját (krízis, hiány, újjászületés) jelöli meg, mint olyan területet, amelyet a képlet tulajdonosa mintegy önkéntelenül is nagy jelentőségűnek él meg az életben.
 
Ez a körülmény szerencsésen fér meg a Vízöntő alaptermészetével, azaz egy kívülálló higgadtságával szemléli a világ és az élet eseményeit. Ez a – mellesleg technikai jártasságot és érdeklődést is sugalló – Vízöntő Napja is segíthette Travoltát, amikor 1993-ban, saját repülőgépével utazva, éjjel nagy viharban, jégesőben, kritikus körülmények között is sikerrel le tudta kormányozni a földre a gépet, amikor pedig már a teljes elektronika csődöt mondott.
 

 
De térjünk vissza Travolta újjászületéséhez, a Ponyvaregényhez. A film nagy siker volt, és bár több hollywoodi sztár is hozzátette a magáét, a film Travolta nevével kapcsolódik össze leginkább, mintha az “övé” lenne a film. Talán nem véletlen, hogy film és színész itt oly sikeresen találkoznak – a film, illetve a szerep jól illeszkedik a színészben meglévő asztrológiai energiákhoz. Nézzük meg, miként jelentkezik a színész három asztrológiai karaktere a filmben, illetve a Travolta által alakított szereplő, Vincent Vega figurájában.
 
1. Vízöntő:

Maga a film is a Vízöntő jegy karakterisztikus jellemzőit mutatja. Többszörösen kifiguráz és parodizál: az akciós és bűnügyi tucatfilmek kliséit, a gazdag alvilág életvitelét. Kikacsintgat, kiszól, idézőjelbe tesz. Úgy komoly, hogy egyben komolytalan, úgy állít, hogy közben megkérdőjelez – ezek mind a Vízöntő jegy tulajdonságai. Szokatlanságot, formabontást képvisel a történetmesélés megkavarása, a sztori jelenetei nem időrendben, hanem össze-vissza ugrálva következnek. Noha ma már szinte hagyománya van az ilyen filmeknek, a Ponyvaregény elkészültekor, 1994-ben ez újításnak számított: ez ugyancsak Vízöntő-elem.
 
Vincent Vega profi bérgyilkos, kívül áll törvényen és társadalmi konvenciókon. Szellemes, humoros, intelligenciáját sokra tartja. Laza csávó, a mai szleng nyelvén: cool. Az angol szó jelentése – “hűvös” – árnyalt összetettségével pontosan kifejezi a Vízöntő karakterét.
 
2. Szűz:

Egy bérgyilkos “munkája” precizitást, szervezettséget, egyfajta praktikus szenvtelenséget igényel, és a Szűz pontosan megfelel ezeknek az igényeknek, Vega szerepe tehát maga is behozza a filmbe a jegy energiáját. Ezen kívül ott van még a film egy hosszú jelente, mikor is fellép a színen Mr. Wolf, és kitakaríttatja főhőseink kocsiját, komikusan túlzott (Vízöntő) nyugodt, precíz módon tüntetve el az alvilági tevékenység zavaró következményeit. Wolf öltönyös, bürokrata megjelenése, a szituáció és annak levezénylése mind-mind Szűz-analógok, mely által az egész jelenet egyfajta paródiája is ennek a jegynek.
 
3. Rák:

A Ponyvaregényben első nekifutásra nem tűnik fel, hogy találnánk bármit is a Rák-jegy általánosan ismert érzelmességéből vagy zárkózottságából. Azazhogy, mégis… Hol is van konkrétan Vega a történet során a számára kulcsfontosságú pillanatokban? Például, mielőtt lelövik, vagy a film első/utolsó nagy jelentében a gyorsétteremben? Igen, igen, egy meglehetősen elzárt helyen … az illemhelyen, mely tökéletesen analóg a vizes Rák-jeggyel (illetve a jeggyel analóg 4-es ház jelentéstartalmaival): egy hely, ahol a víz elnyel olyasmiket, amikkel nem szívesen szembesülünk, amiket semmilyen formában nem kívánunk érzékelni; és ez egy külvilágtól elzárt, privát, intim környezet, ahol belül a falak közt az ember igen kiszolgáltatott helyzetben van. És Vega is, élete végén, mikor kilép ama helyiségből, és kezében fegyvere helyett a röpke magányában olvasott könyv van, még mindig azt a ritka mód kinyílt, sebezhető Rák-állapotot éli… addig a pár másodpercig, míg utol nem éri őt a tragikomikus vég.
 

 
Ha a Ponyvaregényt követő filmjeit tekintjük, látható, hogy Travolta nem tér le a Rák, illetve a Vízöntő jegyeit tükröző filmek által kijelölt pályáról. A Rák-jegy családias, és egyben humort kedvelő karaktere a Nicsak, ki beszél filmekben jelenik meg; a Vízöntőt pedig már Travolta 1996-os filmjének címe egymagában is jelöli: Csodabogár. Kérdezheti a kedves olvasó, hogy mi van a Szűz Holddal? Nos, filmekben Travolta nem hozza látványosan ezt az energiát, és talán azért, mert énjének ezt a részét nem is saját magában éli meg: “kiadta” a Hold-energiát – mely egy férfi képletében a feleség jelölője is – élete párjának, Kelly Prestonnak, akinek képletében a Hold szintén a Szűz jegyében áll. Travolta tehát minden bizonnyal családi körében, egy másik személyben tapasztalja meg ezt az asztrológiai jegyet, és így maga mögött hagyhatja a Szűz-jegyre jellemző aggodalmaskodást, biztonságkeresést, amikor kedvenc repülőgépére szállva elkalandozik, és a jövőbe tekintve új fordulatoknak néz elébe az életben.
 
 

Várady Soma
 
(a cikk megjelent az Elixír Magazinban)

 
 

Érdekel a Te saját horoszkópod?
Jelentkezz be személyes elemzésre!

 


 

Hozzászólások

hozzászólások

Posted in Horoszkóp and tagged , , , , .