Csillagjegyek és az iskolai lecke

Azt gondolom, mind a tizenkét asztrológiai csillagjegy szülöttje számára fontosak az iskolai évek – főleg a koraiak, melyek meghatározhatják a hozzáállást a tanuláshoz, a lecke megírásához, a fejlődéshez, önmagunk „megtalálásához”.

Az alábbiakban következzék néhány gondolat arról, miként segíthetjük gyermekeinket asztrológiai nézőpont alapján az iskolai életben, a lecke megírásában …

* * *


A Kos-gyerek és az iskolai lecke…

A Kos-gyerek nagyon aktív, erős akaratú, hirtelen, és imád győzni. Neki az itt és a most létezik.
Ha rá akarjuk venni a tanulásra, az olyan megjegyzések, hogy „…mi lesz így belőled?”, vagy hogy „…tudod, amikor én jártam iskolába…” – fabatkát sem érnek!

Jó, ha a leckeírás előtt sportolhat egyet, sikerélménnyel – attól le is fárad, meg is nyugszik (valamennyire), és kapható lesz a leckére, a tanulásra – de egyszerre csak rövid időre „kényszerítsük” erre! Inkább csinálja meg a leckét több rövidebb lendületes „nekifutásban”. Ha ellenőrizzük őt, kisebb hibái miatt ne szóljunk, csak azt nézzük meg, nem felejtett-e el megcsinálni valamit!

Az is lehet, hogy a Kos-gyerek egyszerűen nem enged beleszólni abba, hogyan készül az iskolára! Amíg ebből nincs gond az eredményeket illetően, addig talán legjobb, ha ezt így rá is hagyjuk… Ha versenyezhet az iskolában is, sikerélménye van, és ő lehet a legjobb valamiben – akkor nem lesz vele gond!

suli-iskola-kosNe feledd, a Kos-gyerek, ha tanul:
gyorsan, rövid ideig, és egyáltalán, ha ő maga akarja…

* * *


A Bika-gyerek és az iskolai lecke

„Majd, mindjárt…!” – talán már hallottuk ezt Bika-gyermekünktől, ha kértük, tegyen meg valamit? Hát igen, a Bika a „saját” tempójában, döntése szerint szeret cselekedni, „lépni”. Ne sürgessük az iskolai lecke megírásával sem!

Mondjuk el neki, hogy nyugodtabban, jobban, „kényelmesebben” fogja érezni magát az iskolában, ha tanulással felkészül rá. Legyen neki jó minőségű felszerelése (írószer, füzet), azzal szívesebben dolgozik. Miután elmondtuk neki, amit szerettünk volna, hagyjuk, hogy a maga tempójában, ráérősen tegyen-vegyen a leckével.

A Bika egyfajta elégedettség-élményben szeret lenni. Ne hajszoljuk bele a színjeles bizonyítványba – a hajszolásra makacskodással reagál! Neki a „jó” is jó, legyen gyakorlati megfontolás tárgya, hogy milyen tantárgyak kellenek neki igazán (azokba majd beletesz teljesítményt!).

suli-iskola-bikaNe feledd, a Bika-gyerek, ha tanul:
Ráérősen, a maga tempójában…

* * *Az Ikrek-gyerek és az iskolai lecke

Az Ikrek-gyerek imád megtudni mindenfélét a világról, cseverészni erről-arról, böngészni a könyveket/netet itt és ott, beszélgetve/csetelve a barátaival… Legfontosabb, hogy az otthoni iskolai tanulás is könnyed, játékos valami legyen számára – szülőként mi is igyekezzünk ilyen hangulatot adni ennek!

Lehet, hogy az Ikrek-gyerek igényeli társaságunkat a tanuláshoz, vagy azt, hogy elmondhassa, amit megtanult és beszélgessen róla velünk. Amikor tanul, hagyjuk, hadd lapozgasson a tankönyvben másfelé is, vagy közben néha csináljon mást is. Ne zárjuk őt be abba, hogy most kizárólag csak leckét kell írjon!

Gyorsan, könnyedén tanul az Ikrek, de nem elmélyülten vagy alaposan – épp ezért kellhet neki a támogató társaságunk, és esetleg az, hogy többször is végigmenjen az anyagon, akár szóban is. Az is beválhat, ha van egy osztálytársa, akivel közösen tanulhat, írhat leckét!

suli-iskola-ikrekNe feledd, az Ikrek-gyerek, ha tanul:
könnyedén, szórakozva, mindenfélét…

* * *


A Rák-gyerek és az iskolai lecke

A Rák-gyereknek nagyon fontos a biztonság, az, ha érzi, törődnek vele. Fontos, hogy az iskolában is valahogy otthon érezze magát! Engedjük neki, hogy a suliba magával vigye kedvenc kis játék plüssállatát vagy tárgyát; és ha fontos neki, hadd hívhassa fel anyukáját az iskolai szünetben mobilon…!

Szülőként tartsunk intenzív és jó kapcsolatot az iskolával, és segítsük Rák-gyerekünket, hogy bizalommal lehessen a tanítója iránt.

Az otthoni tanuláskor valószínűleg örül, ha vele vagyunk, segítünk neki. Ha rossz kedve van valami iskolai dolog miatt, vigasztaljuk, és engedjük, hadd mesélje el, adja ki magából, ha bántja valami. Fontos hogy a Rák-gyerek érzelmileg pozitívan álljon az iskolához, akkor nem lesz gond a leckével sem.

suli-iskola-rakNe feledd, a Rák-gyerek, ha tanul:
érzelmi- hangulati alapon teszi, és örül, ha támogatást kap

* * *Az Oroszlán-gyerek és az iskolai lecke

Az Oroszlán-gyereknél legfontosabb, hogy vonzónak állítsuk be az iskolai órákra való felkészülést. Hogy csillogásnak, dicsőségnek érezze, ha jó jegyet szerez, ha jól felel az órákon. Ha ez megvan, akkor tenni is fog ezért, vagyis tanulni – bár nagy és izzadságos erőlködésre ne számítsunk tőle…

Szülőként az Oroszlán-gyerek lustaságra való hajlamára is oda kell figyelnünk! Ha kikérdezzük a leckét, nagy érdeklődéssel kövessük, amikor „előad”, és erősítsük meg benne, milyen nagyszerű volt a produkciója (a gyerek tudja, hogy ő nagyszerű – de azért ezt hallani is akarja!).

Apellálhatunk arra, hogy szeret vezér lenni, az olyan osztály jó neki, ahol a tanulmányi eredményekkel tisztelet vív ki a társak szemében (vagyis valami színvonalas, jó iskola kell neki). Oroszlán-gyermekünk jó iskolai eredményeit honorálhatjuk mi is valami ajándékkal vagy másképp – fejezzük ki mi is elismerésünket, ezzel ösztönözhetjük a további tanulásra!

suli-iskola-oroszlanNe feledd, az Oroszlán-gyerek, ha tanul:
büszkén, a dicsőség kedvéért…

* * *A Szűz-gyerek és az iskolai lecke

Szűz-gyermek esetében a szülők valószínűleg fellélegezhetnek: íme, milyen rendesen tanul a gyerek! A Szűz szeret elmolyolni a tanulnivalóval, igyekszik hibátlanul megoldani a feladatokat és alaposan felkészülni az esetleges felelésre vagy dolgozatra.

Amire figyelni kell, hogy ne aprózza el a dolgokat, ne fárassza ki magát túlságosan, ossza be az erejét és idejét, hogy minden fontos tantárgyra jusson belőle elég!

Arra is ügyeljünk, hogy Szűz-gyermekünk ne izguljon, drukkoljon túlságosan az iskolai szereplés miatt – a túl sok tanulásra fordított idő és energia is lehet „káros”! Fontos, hogy ne sematikus és monoton legyen a tanulás, hanem valódi tudásépítés, ami tartósan megmarad a memóriában és fejlesztő jellegű…

suli-iskola-szűzNe feledd, a Szűz-gyerek, ha tanul:
rendszeresen, alaposan…

* * *


A Mérleg-gyerek és az iskolai lecke

A Mérleg a tipikus „jó” gyerek: meg akar felelni a szülőinek, és a tanárainak is (meg persze amúgy mindenki másnak is, akitől visszajelzésre számíthat). Ennek megfelelően „jótanuló” lesz, amennyiben rendszeresen jelezzük neki, hogy mi ennek örülünk, mi ezért (is) szeretjük őt, és hogy így minden rendben van.

Segíthetjük a tanulási kedvét a Mérleg-gyereknek azzal, ha kellemes és harmonikus élménnyé tesszük neki a tanulást: szép és színes füzetekkel, színes tollakkal-ceruzákkal. Legyen otthon egy szép „tanulósarok” a számára, ahol elrendezgetheti dolgait a tanuláshoz.

Fontos, hogy a Mérleg-gyerek a maga kedvéért is akarjon tanulni – arra számíthatunk, hogy érdeklődése a humán illetve művészeti témák felé fog fordulni…

suli-iskola-mérlegNe feledd, a Mérleg-gyerek, ha tanul:
elsősorban azért, hogy megfeleljen az elvárásoknak…

* * *


A Skorpió-gyerek és az iskolai lecke

A magyar iskolarendszer úgy általában nem kedvez a Skorpiónak, mivel a hagyományos „tanár elmondja – én bemagolom – majd visszamondom/leírom” féle egyhangú darálás egyszerűen ellenkezik az alkatával. A Skorpió-gyereknek az kell, ami lehetne is az iskola: a világ titkainak felfedezése-kutatása, saját képessége határainak feszegetése. Izgalmak, nagy élményekkel.

Ma már vannak modern, kísérleti iskolák, ahol új módszerekkel oktatva megadják a lehetőséget az ilyenfajta tanulásnak. Az is egy kapcsolódási lehetőség a Skorpió-gyereknek az iskolában, ha akad egy-két tanár egyéniség, aki iránt tűzön-vízen át szívből elköteleződhet.

Otthon pedig mi, szülők, tegyünk azért, hogy izgalmassá tegyük az egyes tantárgyakat, legyünk mi is afféle „magántanár”, érdekes könyveket kézébe adva, kérdéseket felvetve mutassuk meg, mennyi izgalmas dolog, felfedezni való van az egyes tantárgyi területeken.

suli-iskola-skorpioNe feledd, a Skorpió-gyerek, ha tanul:
Elmélyülten, kutató szellemmel – de csak, ha felkelti valami izgalmas dolog ígérete.

* * *


A Nyilas-gyerek és az iskolai lecke

A Nyilasnak kifejezett igénye van a fejlődésre, arra, hogy tanuljon, és valamilyen területen – lásd: tantárgyak – kiemelkedhessen. Fontos viszont, hogy értékesnek tekintse azt, amit az iskolában kap, higgyen abban, hogy attól ő „több” lesz!

Az otthoni tanulásnál legfontosabb, hogy legyen meg benne a lelkesedés, a lendület, amivel nekilát felkészülni az iskolára. Hogy ezt nem könnyű megtartani benne annyi éven át? Ha Nyilas-gyerekünkben lanyhulna az érdeklődés, esetleg villantsuk meg neki a jövő lehetőségeit, hogy milyen jobb iskola várhatja, ha jól tanul, vagy hogy milyen klassz szakértő válhat belőle valamilyen témában, mondjuk, külföldi karrierrel.

A Nyilas kissé csapongva és szertelenül tanul, és nem túl kitartóan – ám ha hajtja belülről az elszánás, szülőként nem kell aggódnunk, mi lesz belőle…

suli-iskola-nyilasNe feledd, a Nyilas-gyerek, ha tanul:
Ha érdekli a dolog: lendülettel, lelkesen…

* * *A Bak-gyerek és az iskolai lecke

A Bak-jegy már gyerekként is mindent komolyan vesz, így – ha meg van győződve arról, hogy az hasznos dolog – akkor a tanulást is. A Bak-gyerek szeret teljesíteni, „dolgozni” – így számára szinte testhezálló az otthoni lecke elvégzése.

Haszontalanságokra azonban nem fog időt és energiát áldozni! Fontos, hogy a mindennapok otthoni tanulása számára egy nagyobb terv része legyen: lehet cél mondjuk egy jó évvégi bizonyítvány elérése – de annak is látnia kell az értelmét, hogy az miféle nagyobb „rendbe” illeszkedik!

Amire szülőként figyeljünk, hogy a Bak-gyerek ne hajszolja túl magát hosszabb távon – mondjuk egy tanév során. A szünidő az legyen tényleg „szünet”, a kikapcsolódás, feltöltődés ideje! Bár a Bak-gyerek a játékot, a hobbit is olyan nagy komolysággal fogja „művelni”, mint mindent, amit végez…

suli-iskola-bakNe feledd, a Bak-gyerek, ha tanul:
Alaposan, kitartóan, terv szerint…

* * *


A Vízöntő-gyerek és az iskolai lecke

A Vízöntőnek nem való a poroszos iskola, ahol a tanár egy nagy, „ugyanolyannak” tekintett gyerekekből álló osztálynak tanít (frontális oktatás). Itt a gyerek lázadó lesz, vagy az osztály bohóca – ki fog lógni a sorból, ami tanulás szempontjából kockázatos lehet. Vigyük valami alternatív iskolába, ahol hangsúly van az egyéni képességek fejlesztésére.

Az otthoni tanulásba engedjük be a modern eszközöket, mindenekelőtt az internetet, és esetleg a neten keresztül a kapcsolattartási lehetőségeket más gyerekekkel – nyugodtan tanulhat a Vízöntő-gyerek egyfajta csoportban, hálózati kapcsolatokra (is) építve. Hagyjunk neki bizonyos mértékig szabadságot abban, hogyan készül el a leckével, és csak akkor lépjünk fel nála szülői szigorral, ha valóban indokolt.

Fontos, hogy az iskolában ne érezze magát egyedül, reménytelenül különcnek – ha vannak hasonszőrű barátai az osztályban, a tanulással sem lesz gond!

suli-iskola-vizontoNe feledd, a Vízöntő-gyerek, ha tanul:
A saját egyéni elgondolásai szerint, szabadon…

* * *


A Halak-gyerek és az iskolai lecke

A Halak-gyerek erőssége iskola szempontjából: képzelőereje, művészi alkata (zene, rajzolás), természet iránti rajongása. Habár nem mondható, hogy nem teljesíthetne akármelyik tantárgyban, pl. ha zenei tehetsége van, simán jó lehet matekból is!

Lehet, hogy szeret otthon tanulás közben zenét hallgatni… Elképzelhető, hogy auditív módon képes legjobban feldolgozni a tananyagot, vagyis, jó módszer lehet, hogy felmondjuk neki a könyvet diktafonra, és azt visszahallgatja (akár többször is)! Ez jó lehet, mert így nem mereng el órákat a könyv felett, és azért is jó, mert mégis álmodozva tanulhat, mondjuk közben firkálgatva-rajzolgatva…. A Halak-gyereknek mindenképpen jó, ha a jobb-agyféltekét működtetve tanulhat…

Fontos, hogy az iskolai osztályban nyugodt, békés közege legyen, amibe beleolvadhat, még akkor is, ha esetleg nincs sok barátja. Valószínűleg nem lesz aktív szereplő az órákon, inkább a hátsó padokban szeret lenni, elbújva – de ez nem baj…

suli-iskola-halakNe feledd, a Halak-gyerek, ha tanul:
Merengve, elmerülve az ő kis világában…
* * *
A 12 csillagjegy témájában néhány további írás:
A 12 jegy művészi tevékenységei
Csillagjegyek: hol és hogyan nyaral a 12 jegy?
Ajándékozás csillagjegyek szerint
 
Illetve valamennyi ide vonatkozó írás listája:
Írások a csillagjegyekről

 

Érdekel a Te saját horoszkópod?
Jelentkezz be személyes elemzésre!

 


 

Hozzászólások

hozzászólások

Posted in csillagjegyek and tagged , , , , , , .